söndag 7 mars 2010

En trevlig HDMI-växel som heter duga!

Tjänaren,

Jag tjackade en ny HDMI-växelTeknikmaggan för ett antal dagar sen, då den gamla switchen (se föregående inlägg) verkade göra att bilden svartnade emellanåt och medförde en del störningar i bilden (syntes ibland med Xbox 360:an). Störst problem var det med DVD-speleriet och den nya JVC-spelaren jag skaffade tidigare i veckan (se tidigare inlägg). Signalen var inte stabil alls och teven svartnade gång på gång när HD-uppskalningen var aktiverad. Det funkade bättre om man kopplade spelaren direkt till teven, men inte perfekt, då man ändå tvingades leva med ett antal korta blackouter under en filmsession, vilket är nog så störande!

Den nya växeln är, till skillnad mot den förra, helt mekaniskt styrda växeln, försedd med såväl fjollkontroll som nätadapter, vilket visade sig vara mycket trevligt. "Nätadapter till en växel - vafförå?" kanske du tänker. Jo, för här kommer det fina i kräksången - doningen är nämligen begåvad med signalförstärkning. Detta visade sig vara en riktigt bra grej, då denna funktionalitet lyckades råda bot på alla probläm jag tidigare haft med HDMI-anslutningar som tappar signal eller får störs ut på vägen fram till sin slutdestination.

En annan mycket trevlig egenskap hos den lilla rackaren är att den själv känner av när en enhet tillgänglig och aktiv, vilket innebär att den automatiskt växlar till denna port om övriga enheter ej är i bruk. Mycket smidigt!

Dock så fungerade inte allt perfekt redan vid första inkopplingen av växeln. Den lyckades då bara visa en av de fyra inkopplade enheterna på teven. Först efter en stunds av- och påslagande av pryttlarna och växlande mellan desamma fram och tillbaka, kom de tillbaka, en efter en. Sedan dess har allt funkat strålande! Tror att problemet har något med handskakning och HDCP att göra. Att de s.a.s. behöver lite tid på sig att "känna på varanda" innan allt fungerar klockrent, fullt ut. Ironiskt nog så funkade alla enheter utom den nya DVD-spelaren genom växeln, så jag var helt inställd på att lämna tillbaka spelaren och byta den mot en Philips-spelare för samma pris. Men så testade jag den på nytt idag och den funkade klockrent med den nya switchen! En synnerligen märklig, men samtidigt trevlig överraskning!

Med det sagt, så var växeln lätt värt de spenderade 500 spännen, speciellt då min gamla halvdana motsvarighet förmodligen kostade betydligt mer än så när jag köpte den för några år sedan.

Kort sagt: ett av mina bästa köp på länge!


Belder vart det härer!


Så här ser rackarn ut (första två bilderna). Ganska proper och stilig jämfört med den gamla doningen (tredje bilden).


Baksidan: fyra HDMI-ingångar, en utgång. Samt en ingång
för nätadaptern.



Fjollkontroll + nätdel följer också med


Låda fick man likaså. Växeln är försedd med signalförstärkning,
likt vad som kan läsas på baksidan.



Redan innan man hunnit koppla in strömmen börjar den lysa,
när den känner av aktiva enheter som pluggats in.



Varde ljus (ström)!
Röd lampa=tillgänglig enhet. Grön lampa=ström på/vald enhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar